Als afsluiting van de basisschool worden kinderen in groep 8 getest op hun leerniveau door middel van de CITO toets. In deze toets wordt kinderen hun kennis getest op verschillende onderwerpen die zij doorgaans hun schoolperiode geleerd hebben. De CITO toets bestaat uit de onderdelen rekenen, taal, studievaardigheden en wereldoriëntatie. Het kan voor kinderen handig zijn om voor de CITO toets te oefenen, zodat zij bekend zijn met de onderwerpen en de vraagstelling.
Thuis oefenen
Wanneer buiten school geoefend wordt voor de CITO toets, is het kind gewend aan bepaalde vraagstellingen en zal hierdoor minder gespannen zijn voor de officiële CITO toets. Op het internet zijn verschillende websites te vinden waar de CITO toets geoefend kan worden. Zo kan een kind thuis op zijn gemak wennen aan de vraagstelling en eventueel nog hulp vragen. Maak wel duidelijk dat tijdens de echte toets geen hulp gevraagd mag worden. Wanneer een kind moeite heeft met bepaalde onderwerpen, kan het nuttig zijn om hier extra aandacht aan te besteden en om meer vragen van deze categorie online te oefenen.
Op school oefenen
Vanaf groep 1 worden al jaarlijks tussentijdse CITO toetsen afgenomen om het leerniveau van een kind bij te houden. Wanneer een kind tussentijds laag scoort in bepaalde categorieën, kan school begeleiding geven om deze onderdelen te verbeteren. Daarnaast wordt voorafgaand aan de officiële CITO toets in de klas geoefend. Zo wordt het principe uitgelegd van de opgaven en het antwoordformulier en worden er voorbeeldvragen behandeld. Ook oefenen de kinderen zoals het er tijdens de officiële toets ook aan toe gaat. In een toets opstelling, zonder overleg en binnen een bepaalde tijd moeten de kinderen vragen beantwoord die vergelijkbaar zijn aan de vragen op de CITO toets.
Ter voorbereiding op de CITO toets is het belangrijk om de vraagstelling te begrijpen en de verschillende categorieën voldoende te beheersen. Daarnaast is het essentieel dat het kind goed uitgerust is en de toets niet teveel spanning met zich meebrengt om optimaal te kunnen presteren. Leg niet teveel druk op uw kind en vertrouw op het feit dat het kind voldoende kennis heeft opgedaan tijdens de afgelopen schooljaren en naar behoren zal presteren.